«Βράζουν» οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον Μητσοτάκη: Αντί για αυξήσεις σε εφημερίες, εγκρίθηκε μειωμένο κονδύλι

Μειωμένο κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με πέρυσι, είναι το κονδύλι για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ για το 2024 παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού ο οποίος υποσχόταν αυξήσεις 20%.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) με βάση την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για τα χρήματα που πρόκειται να διατεθούν για τις εφημερίες των γιατρών φέτος, το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε 223.999.000 ευρώ, ένα εκατ. λιγότερο σε σχέση με το 2023.

«Προξενεί εντύπωση πού ακριβώς βρίσκεται το ποσό που αφορά την αύξηση του 20% που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός» σημειώνει η ΟΕΝΓΕ με ανάρτηση στο Facebook επισημαίνοντας ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς δήλωνε ότι τα χρήματα για τις εφημερίες θα έπρεπε να είναι αυξημένο κατά 40 εκατομμύρια, σύνολο δηλαδή 250 εκατ. ευρώ.

«Άραγε τα κύματα αυξήσεων της κυβέρνησης, κατά τα λεγόμενα τους, προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς που ακριβώς βρίσκονται» αναρωτιέται η ΟΕΝΓΕ ζητώντας εξηγήσεις καθώς «με όσα προκύπτουν εκ των ανωτέρω η εξαγγελία αύξησης των εφημεριών κατά 20% εξελίσσεται σε φιάσκο».

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής ανακοίνωνε ότι «από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών. Για να είμαστε ειλικρινείς τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του λαού και πρέπει να υπηρετούν την υγεία του και να μην χάνονται σε διαδρόμους υπερσυνταγογράφησης και διαγνωστικών εξετάσεων γι αυτό θα αυξηθούν και οι έλεγχοι. Έχω δεσμευτεί στον υπουργό Υγείας ότι οποιαδήποτε πρόσθετη εξοικονόμηση που θα δρομολογηθεί από δράσεις του υπουργείου Υγείας θα παραμείνει στον προϋπολογισμό του Υγείας για πρόσθετη στήριξη των μισθών του προσωπικού υγείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τότε διαρροές της κυβέρνησης προς τα φίλια ΜΜΕ «η αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ κατά 20% ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές».

Τελικά οι γιατροί είδαν έκπληκτοι ότι στις 27 Δεκεμβρίου, επί θητείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» μειωμένο κονδύλι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί